LAKSA PENANG KAK JENAH
Salam hujung minggu i olls!!
Hari ni kak jenah cadang nak buat laksa penang resepi dari rakan FB Nanamatahariku yang di upload kat Group Geng dapur kat sini
Alhamdulilah,.. walaupun pecah satu periuk kesayangan oleh chef kecik .. berjaya gak siapkan
1. Puding Kastard- bekfast
2. Laksa Penang- lunch
Kembang jugaklah lubang hidung bila tengok hubby makan 2 mangkuk lepas tu ulang makan lagi supper 1 mangkuk, anak2 pun suka. penat hilang tengok dorang suka makan. sedapla kot ekk..(hik3.. Perasan tullah Kak Jenah ek)
Tapi Kak jenah tak leh makan banyak.. baru setahun lepas czor ngan c kecik.. kata org pantang makan laksa takut bentan urat ngan bentan angin.. harap2 oklah semoga Allah Lindungi kak Jenah yek.. teringin sangat nak makan.. nak tunggu 3tahun waduh..lama sangat tuh.. insyaallah kak jenah makan Jamu Dewi Dara keluaran SDM ni moga2 dapat jadi perisai.
Oklah.. jom layan resepi Laksa Penang versi Kak Jenah
1. 3 EKOR IKAN SELAR BESAR
2. 1 TIN SARDIN (KECIL)
3. 15 TANGKAI CILI KERING
4. 2 BATANG BUNGA KANTAN (POTONG 4)
5. 2 IKAT DAUN KESUM
6. 2 KETUL BELACAN -SAIZ IBU JARI D BAKAR
7. LENGKUAS BESAR IBU JARI
8. 3 BIJI BAWANG PUTIH
9. 5 BIJI BAWANG MERAH
10. 1 BIJI BAWANG BESAR
11. 8-10 KEPING ASAM GELUGUR (BOLEH TAMBAH KALAU KURANG MASAM)
12. KULIT UDANG (OPTIONAL- KEBETULAN LUNCH GUNA UDANG JADI AMBIK KULIT UDANG TUK DIREBUS DENGAN IKAN)-PENAMABAH PERISA
13. GARAM, GULA, PERASA SECUKUP RASA
BAHAN HIASAN
1. TIMUN
2. SENGKUANG
3. CILI BESAR
4. DAUN SALAD
5. BATANG SALERI
6. LIMAU KASTURI
7. LADA KECIK - KALAU NAK PEDAS
8. TELUR REBUS POTONG 2/4/6 TERPULANG
SEMUA BAHAN-BAHAN DIPOTONG IKUT KESUKAAN DAN KREATIVITI MASING-MASING. KAK JENAH POTONG PANJANG AGAK2 DALAM 2 INCI UNTUK TIMUN DANSENGKUANG, SALERI POTONG LENTANG IKUT BENTUK DIA , YG LAIN TENGOK JER LA GAMBAR SEBELAH YEK. HE3
CARA-CARA
REBUS IKAN DAN KULIT UDANG DENGAN SEDIKIT GARAM AIR KASI TENGGELAM IKAN |
ASINGKAN ISI IKAN DAN TULANG IKAN |
MASUKKAN SEMUA BAHAN-BAHAN YANG DIBLEND TADI KE DALAM PERIUK AIR REBUSAN IKAN
MASUKKAN BUNGA KANTAN, DAUN KESUM DAN ASAM GELUGUR, KACAU SEBATI
HANCURKAN ISI IKAN SARDIN KETEPIKAN DULU
|
2 comments
sedapnya..
ReplyDeletedengan telur rebus dgn kuah laksa penang memang masyukkk =)
singgah kat sini..jemput singgah blog sy..
Tqvm sudi jengah. Lama dah tak update kat sini..
Delete